2013 blev den kända travhästen Ego Boy invald i Hall of Fame och Travets storheter av Nordiska Travmuseet efter sina insatser på travbanan både i Sverige och utomlands. Inte nog med bara sina otroliga bravader så blev även Ego Boy mycket folkkär hos både dedikerade supportrar likväl som hos andra helt utanför travsporten.
Ego Boy och de första åren
ATG berättar att travhästen, en varmblodig hingst, Ego Boy föddes den 12 april 1967 i Dalarna och närmare bestämt i Orsa hos uppfödarna Berit och Tage Hedberg. Paret, som arbetade med sitt grävmaskinsföretag till vardags, höll på med travhästuppfödning som en bisyssla på fritiden. Normalt sett så såldes hästarna som föddes på gården, men när Ego Boy kom tog paret ett annat beslut och hästen fick stanna kvar hos familjen. Det skulle visa sig vara ett mycket förnuftigt val.
Ego Boy och tävlingskarriären
När Ego Boy blivit tre år gammal år 1970 så startade tävlingskarriären under ledning av tränaren och kusken från Rättvik; Ingemar Olofsson. Väldigt tidigt blev Ego Boy ett känt namn på travbanorna i Sverige då det blev vinst eller andraplats i nästintill varje start från dag ett, förklarar ATG.
Under de följande två åren fortsatte vinsterna att hagla över Ego Boy och hans team, som exempelvis S:t Leger på Åbytravet och Fyraåringseliten på Solvalla. ATG berättar att dessa vinster och den förmågan som Ego Boy besatt chockade alla runt omkring som aldrig sett något liknande.
Ego Boy och Elitloppet 1973
I maj 1973 gick stapeln av för årets upplaga av Elitloppet som ägde rum på Solvalla. ATG förklarar att vid tidpunkten hade Ego Boy hunnit skapa sig en stor skara av fans, vilka fyllde stora delar av läktarplatserna.
Nordiska Travmuseet berättar vidare att detta även var första gången som supportrar tydligt visade sitt stöd genom att bära exempelvis t-shirts. Det skapades även kö in till Solvalla från tidig morgon, vilket också tidigare varit osett. Allt detta för deras “boy som travade” – Ego Boy!
Vid denna upplaga av Elitloppet 1973 så utgjordes tävlingen av heatlopp som avslutades med att två hästar möttes i en final där det gällde att bli bäst av tre omgångar, förklarar ATG. När det äntligen blev dags för finalen start var publiken eld och lågor när Ego Boy Ingemar Olofsson ställde upp och gjorde sig redo för att möta topprankade motståndaren Joe O’Brien tillsammans med en av dåtidens bästa travhästarna vid tidpunkten Flower Child från USA.
Det blev en tydlig vinst för Ego Boy i första omgången, berättar ATG, dock blev det väldigt jämnt i andra heatet. Så jämnt att det krävdes ett målfoto för att förklara Flower Child som omgångens vinnare. När det blev dags för det avslutande heatet satt publiken, däribland ägarna Berit och Tage Hedberg som på nålar. Även kuskarna själva uttryckte tvivel där båda kände att den andra parten skulle kunna gå segrande ur detta.
Det blev slutligen dags för sista och avgörande heatet, och båda det svenska samt det amerikanska ekipagen satte iväg med full fart. Enligt Nordiska Travmuseet gick dock loppet i sig väldigt långsamt för båda hästarna, men när tränaren Ingemar lät Ego Boy ta rodret så blev det en enkel match för det svenska ekipaget. Efter att Ego Boy nått mållinjen fylldes Solvalla av ett jubel och hejarop, där det ropades “Oj, ojoj Ego Boy” för fullt tillsammans med publikens applåder. ATG berättar att det var 25 000 åskådare på plats som följde loppet med stor spänning. Detta tillsammans med en miljon TV-tittare.
Fler vinster för Ego Boy
Nordiska Travmuseet berättar vidare att vinsterna och bravaderna fortsatte skölja över Ego Boy och hans team, både nationellt och internationellt. Bland annat tog Ego Boy guld i de skandinaviska mästerskapen år 1973 på Bjerkebanan i Oslo. Utöver detta satte även Ego Boy flera rekord, däribland ett voltrekord på sprinterdistans som gick ner från 1,1 sekunder till 1.15,2.
Ego Boy’s tragiska död
Framgångssagan Ego Boy blev tragiskt nog mycket kort. Året efter det lyckade Elitloppet så avled dessvärre Ego Boy. På pingstafton 1974 hittas Ego Boy död i sin box, berättar Orsakompassen. Detta lämnade ägarparet, tränaren och resten av teamet samt hela Travsverige i stor sorg.
Ego Boy’s dödsorsak
Orsaken till Ego Boy’s tragiska bortgång menas bero på en dödlig nackskada där en kota ska ha brutits. Men hur detta har gått till är oklart. Det finns än idag även en del som diskuterar ifall det även är hela sanningen, beskriver Orsakompassen. Oavsett så upplevde Travsverige en stor sorg den dagen 1974, när deras älskade Ego Boy inte längre fanns.
Arvet efter Ego Boy
Inte nog med att Ego Boy har skapat stora rubriker och gjort framgångsrika prestationer, så bildades även en enorm skara av supportrar runt travhästen där både entusiaster tillsammans med nybörjare inom sporten samlades i deras gemensamma kärlek för Ego Boy. ATG berättar att idag ligger den älskade travhästen Ego Boy begravd i vinnarcirkeln på travbanan i Rättvik.
Arvet efter Ego Boy har resulterat i en ärofylld plats i Nordiska Travmuseets Hall of Fame och Travets storheter som tidigare nämnts. Orsakompassen berättar att när Ego Boy valdes in löd delar av motiveringen följande;
”Ego Boy väljs in i Hall Of Fame, Travets Storheter, för att han tog travet ett steg närmare folkhemmet och för sina stora framgångar på svenska och utländska banor. Ego Boy blev oerhört populär även hos dem som tidigare inte varit intresserade av trav. Tillsammans med sin tränare Ingemar Olofsson vann Ego Boy en lång rad storlopp.”
Utöver denna plats anordnas även en årlig tävling i Rättvik med namn “Ego Boys minne” med syfte att hylla och minnas denna ikon till travhäst, berättar Nordiska travmuseet.
Ego Boy’s avkommor
Enligt Svensk Travsport så finns det idag trettio hästar som härstammar från den välkända travhästen Ego Boy. Dessa är födda mellan åren 1972-1975 och tjugo stycken av Ego Boy’s avkommor har tävlat under sina liv. Detta även om det antagligen har varit svårt att nå upp till faderns prestationer.