åke kör trav

Martingal

Martingalen är en av våra vanligaste hjälptyglar och används inom såväl rid- som travsport. Här går vi igenom hur den fungerar, olika typer av martingaler och vad du ska tänka på om du funderar på att införskaffa en till just din häst.

Vad är en martingal?

En martingal är en hjälptygel som syftar till att förhindra hästen från att höja huvudet för högt när den rids eller körs. Inom trav används martingal på hästar vars steg försämras till följd av detta, alternativt har känslig mun. Hjälptygelns funktion är att den skapar ett tryck när hästens huvud är över en viss punkt, men har ingen inverkan när huvudet är lägre än så. Martingalen korrigerar även tömmarnas vinkel mot bettet, vilket gör att trycket i hästens mun minskas. Därför används martingalen med fördel även på de hästar som har mer känsliga munnar. 

Olika typer av martingaler

Martingal

En marginal består av en halsrem med två ringar genom vilka tömmarna dras. Remmen placeras långt ner på hästens bringa, strax ovanför bogen. En tumregel när du ska kontrollera att den sitter lagom hårt runt halsen är att du utan problem ska kunna få in fem fingrar mellan remmen och hästens hals. 

Springrem

En springrem är en slags martingal som endast består av en rem, där den ena änden fästs vid den lösa nosremmen vid hästens haka och den andra vid förbygeln. Om du väljer att använda dig av en springrem behöver du dessutom införskaffa en spärrgrimma att fästa remmen i, och en checkrem som förhindrar att hästen ska trassla in sig i utrustningen med benen.

Irländsk martingal

En irländsk martingal är en enkel rem, vanligtvis tillverkad av nylon eller läder, med en ring på vardera sida. Du för sedan tömmarna genom ringarna, vilket säkerställer att de hålls tätt intill varandra samtidigt som hästen får det svårare att ta upp huvudet.

Vad ska man tänka på när man använder en martingal?

Oavsett vilken modell du använder behöver du vara säker på att storleken passar din häst. Om martingalen är för stor försvinner dess funktion helt och hållet, men den får inte heller spännas så pass hårt att hästen inte kan ta upp huvudet alls. Ifall din häst visar tecken på att det skapas tryck när den går med huvudet i ett neutralt eller lågt läge kan du vara säker på att martingalen är för liten. Utöver att det tvingar hästen att gå i en onaturlig position kan det skapa onödig stress, vilket leder till att träningen varken blir kul för dig eller hästen. Glöm inte heller att regelbundet gå igenom utrustningen så att den fortfarande är i gott skick, på så sätt kan du förhindra både skador och olyckor.

Så väljer du rätt martingal

När du ska införskaffa en martingal till din häst är det inte bara viktigt att den passar hästen rent storleksmässigt, utan att den även fyller rätt behov. Eftersom alla hästar är individer med olika styrkor och svagheter kan det variera vilken modell som passar bäst. Om du själv är osäker på vilken modell som din häst ska ha är det enklaste alternativet att ta hjälp av en kunnig och kvalificerad person i din närhet. På så sätt kan du både se till att hjälptygeln ger önskat resultat och att den inte sitter på ett sätt som stör eller skapar obehag för din häst.

När ska man undvika att använda martingal?

Om din häst nyligen har börjat ta upp huvudet för högt när ni tränar bör du inte vara för snabb med att införskaffa utrustning som ska förhindra detta – det kan nämligen finnas anledning att tro att det förändrade beteendet beror på smärta. Detta gäller även om din häst håller huvudet eller kroppen snett. I sådana fall kommer en martingal tyvärr inte förbättra situationen, den kan i värsta fall till och med förvärra problemet. Ta därför alltid förändringar i hästens form, humör och beteende på allvar och fundera på vad som skulle kunna vara orsaken till förändringen. Om du själv inte kan komma på någon uppenbar anledning ska du inte vara rädd för att rådfråga en veterinär.

Vem ska använda en martingal?

Du ska endast använda en martingal om det verkligen behövs, det vill säga om hästen går med huvudet för högt eller har en mycket känslig mun. All utrustning – oavsett hur oberörd hästen verkar – har nämligen en viss effekt på dess rörelser. En riktlinje är därför att undvika att använda utrustning om du inte är säker på att den verkligen behövs. Ju mindre utrustning, desto lättare blir det för hästen att röra sig på ett fritt och naturligt sätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *