åke kör trav

Cavaletti övningar häst

Att använda sig av cavalettibommar är ett effektivt hjälpmedel oavsett om du vill förbättra hästens styrka, balans, kroppskontroll eller lösgöra dess muskler. Cavalettiövningar finns i nästan oändligt många utföranden och går enkelt att anpassa efter just din hästs specifika behov. Här går vi igenom vad du behöver känna till om cavaletti och tipsar om olika övningar du kan använda dig av i er träning.

Vad är cavaletti?

Cavaletti är bommar som läggs direkt på marken eller höjs upp med cavalettikuber, så kallade “sockerbitar”. Cavaletti kan användas i träning till häst och från marken i samtliga gångarter, oavsett hästens utbildningsnivå och aktuella form. Det är dock viktigt att du anpassar övningen utifrån ovanstående faktorer så att ni båda kan avsluta passet med förbättrat humör och självförtroende.

Vem kan använda sig av cavaletti i sin träning?

Även om cavaletti för tankarna till hoppning är det inte bara reserverat för hopphästar. Western-, dressyr- och travhästar kan också gynnas av bomövningar eftersom hästarna får chansen att träna sin styrka, kroppskontroll och takt. Att variera träningen är dessutom inte bara positivt ur ett fysiskt perspektiv, utan bidrar även till att hästen får en roligare vardag. Cavaletti fungerar dessutom som en bra förberedelse för unghästar och orutinerade ryttare inför en framtida hoppträning.

Hur rider man över cavalettibommar? 

När du ska rida cavaletti ska du stå i lätt sits från att du rider an mot bommarna tills serien är avslutad. Fäst din blick rakt fram och lätta på tygeln när ni rider över. Undvik att rida lätt då det förhindrar hästen från att höja ryggen på ett önskvärt sätt. Detta gäller även i anridningen eftersom det kan leda till att hästen hamnar i obalans när vikten plötsligt förflyttas till frambenen.

Avstånd mellan bommarna

Något av det viktigaste att tänka på när du ska träna med cavaletti är att avståendet mellan bommarna är korrekt, annars kommer övningarna att bli svåra att genomföra för hästen. Vilket avstånd du ska välja beror på hur stor din häst är, eftersom längden på benen är avgörande för steglängden. De mått vi har angett är dock generella och det är möjligt att din häst tar kortare eller längre steg än så. Du behöver därför testa dig fram för att hitta rätt avstånd, en tumregel är att hovavtrycken alltid ska hamna i mitten mellan bommarna.

Travbommar

Stor häst: 1,10 -1,30 meter

D-ponny: 1,0 -1,10 meter

C-ponny: 0,90 -1,00 meter

B-ponny: 0,80 -0,90 meter

Galoppbommar

Stor häst: 3,00 -3,25 meter

D-ponny: 2,75 -3,00 meter

C-ponny: 2,50 – 2,75 meter

B-ponny: 2,25 -2,50 meter

Ovan nämnda mått gäller när bommarna ligger på marken. Om du väljer att höja dem med sockerbitar behöver avståndet ökas något om hästen ska galoppera över bommarna. Ska hästen däremot trava behöver avståndet minskas.

Tips på cavalettiövningar

Bomträning för ovana hästar

Om du ska börja med bomträning med en unghäst eller en häst som du inte har tränat tidigare behöver du ta reda på hur hästen reagerar på bommarna. Börja därför med att placera ut några enstaka bommar och led hästen över dem. Du kan därefter koppla på en longeringslina och göra samma sak i trav. Om hästen verkar lugn och tar sig an bommarna på ett bra sätt kan du placera tre bommar efter varandra och låta hästen trava över dem. Detta är ett bra sätt att se hur hästen rör sig och ger dig tillfälle att bedöma hur ni ska lägga upp den fortsatta träningen. 

Longera över cavalettibommar

När du longerar hästen över cavalettibommar får den chansen att bygga upp sin egen balans utan att behöva ta hänsyn till att du sitter på ryggen. Det cavalettibommarna bidrar med är att hästen tvingas att aktivera sina ryggmuskler mer, jämfört mer om den rör sig på bar mark. Det som är viktigt att tänka på när du ska longera över bommar är att placera dem på ett sätt som gör att hästen enkelt kan komma in rätt på dem från början. Att lägga dem på ett alltför böjt spår kan till exempel vara en utmaning om du inte sitter på ryggen och kan göra en halvhalt vid rätt tillfälle. Satsa därför på att lägga dem på ett svagt böjt spår, som i en stor volt. På så sätt skapar du bra förutsättningar för att hästen ska klara uppgiften med glans!

Höj bommarna

Att använda sig av sockerbitar är ett effektivt sätt att öka utmaningen för hästen. Det första steget är att höja bommarna så att varannan bom är upphöjd på vänster sida och varannan på höger. Börja med fyra bommar, om hästen klarar uppgiften bra kan du utöka till fem eller sex bommar.

Lösgörande ridövning med cavaletti

En ridövning som enkelt kan anpassas efter hästens utbildningsnivå är att placera tre bommar tvärs över medellinjen. Trava sedan i en åtta över bommarna så att hästen får jobba i båda varven. Om din häst är mer grön kan du fokusera på att rida rakt över bommarna och sedan i mjuka bågar, medan du som vill ha en större utmaning kan rakställa hästen och istället fokusera på att göra noggranna hörnplaceringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *