V75 Lördag 17/4 Bergsåker

V75-1  •  Bronsdivisionen

2140 meter, autostart
5 Moses förlorade som megafavorit senast men var gången innan det kolossalt bra vid seger på 1.10-tid. Han har läge för ledningen och det är en position han vunnit fyra av fem starter ifrån och det är god chans att han leder hela vägen men jag vill ändå gardera. Det finns vassa motbud, och ett sådant är 10 Frodo S. Hur såg han egentligen ut i comebacken senast? Intrycket var helt fenomenalt när han sprintade ifrån konkurrenterna på upploppet och formen lär knappast vara sämre nu. 3 Rally Hans har jag jagat och han galopperade på upploppet senast. Han är värd en framgång på V75 och hästen är given på lappen.
8 Gooner ska troligen testas utan skor på hovarna vilket är spännande. Från bättre utgångsläge hade han varit stekhet, nu blir det lite mer kyligt från detta startspår men hästen kan absolut vinna. Daniel Wäjersten låter väldigt nöjd med sin häst.

Ranking A: 5,10 B: 3,8,2

V75-2  •  Klass II

2640 meter, voltstart
En eller många. Jag väljer att spika Daniel Redéns 8 Magnificent Tooma som imponerade storligen i debuten för Daniel näst senast. Då var han extremt bra och nu med lopp i kroppen efter en lite strulig vinter med sjukdomar och så vidare är han troligen mogen för seger. Det som oroar är det stängda spåret i starten, men Örjan Kihlström brukar lösa sådana uppgifter och distansen är lång. Hästmässigt är det ingen som är i närheten av honom och jag spikar. 2 Gogobet Sisu hyllar stallet och han var fin i comebacken senast. Motståndet är betydligt tuffare nu men vid gardering av favoriten ska hästen absolut streckas. Så även 7 Berra Steel som sköt till fint i skymundan senast och det är en stor häst som tränaren pratar gott om. Söker du en skräll så är han absolut gångbar för jag gillar honom. Hästen är bra för den låga klassen. 11 Global Attention är speciell i stilen men har bra fartresurser. Utgångsläget är dock ett minus – han trivs bäst i främre träffen.

Ranking A: 8 B: 2,7,5,11,3

V75-3  •  Kallblodsdivisionen

2140 meter, autostart
6 Odd Herakles tog 20:e raka segern senast – bara det är värt en hyllning för sig. Senast han åkte på pumpen och förlorade ett travlopp var i september 2019 och hästen har gått fram som en ångvält. Nu gör han debut för Fredrik Fransson som i framtiden ska sköta hästens tävlingskarriär men även avelsbiten då han är en eftertraktad avelshingst. Som vanligt drar han till ledningen här och har sedan jättechans att stanna där hela vägen men jag vill och kan inte spricka på det stora svenska hoppet, som är 11 Månlykke A.M. Jag har intervjuat Gunnar Melander efter båda loppen i år och det har varit en lyrisk Melander som hyllat hästen i princip gränslöst. Efter uppvisningen på Rommetravet senast sa Gunnar att hästen är 60 meter bättre i år om man jämför med samma tidpunkt under förra året. Visst, Odd Herakles leder förmodligen loppet hela vägen, men upploppet är långt och jag skulle inte förlåta mig själv om jag sprack på Gunnar Melanders värsting-häst. Det får bli hängslen och livrem, två streck.

Ranking A: 6 B: 11

V75-4  •  Diamantstoet

2140 meter, voltstart
12 Kate Baldwin gjorde ett riktigt bra lopp i debuten för Sybille Tinter och ska vara framflyttad med den genomköraren i kroppen. Tränaren gillar hästen skarpt och motståndet känns lämpligt. Kul drag känns det som! 6 Gitte Silvåkra har gått från klarhet till klarhet och ser jättefin ut för dagen. 7 Beauty Wind orkade inte riktigt efter en tuff löpning senast. Med mildare lopp så är hon i striden denna gång istället. 3 Lyckans Cash spurtade bra senast och en som har riktigt fin form på stallet är Stefan Arvidsson. Bra läge för en häst som kan vara lite strulig i voltstart och löser det sig med positionerna så är hon bra nog att vinna. 8 Anna Mauds Lassie har gjort två fina lopp för Oskar Kylin Blom och jag gillar henne. Hon kan spurta fort om löpningen blir bra och förutsättningarna passar bra.

Ranking A: 12,6 B: 7,8,3,4,9,2,1,5,14

V75-5  •  Klass I

1640 meter, autostart
3 Deal Done Set är inte den roligaste hästen att skåda från sidan men han har en inställning av guld och älskar att vinna travlopp. Han vet skillnad på träning, uppvärmning och lopp och svarade som vanligt ärligt sista biten senast. Han har vunnit fem av sex lopp från ledningen och är loppets favorit till att leda efter den första svängen. Svårslagen men blir väl stor favorit och det finns hästar som verkligen kan utmana. 4 Fighter Lady gillar jag skarpt och hon har man varit rädd ska bli hetsig i de tidigare starterna på svensk mark. Nu har man dock ambitioner om att köra med ett stängt huvudlag, vilket är mycket spännande om det slår rätt och hon springer fort över kort distans. Måste tas på allvar och hon kan ta revansch på favoriten sedan de möttes senast i Gävle. 6 Amorcer Levallo gör debut över distansen och den är nog inget plus. Men starka hästar som gjort rätt så många lopp kan få en kick av att springa på kort distans och jag vet att både Ulf Ohlsson och Petri Salmela gillar hästen och hans styrka. 9 Power Blaster kördes väldigt snällt senast och tackade för det genom att spurta bra sista 600 metrarna när luckan kom. Han kommer in i loppet om det blir hårt tempo hela vägen.

Ranking A: 3,6,4 B: 9,10,2,1,11

V75-6  •  Silverdivisionen

1640 meter, autostart
9 Vikens High Yield var vältrimmad inför comebacken senast och kördes offensivt. Han knäckte ledaren men kunde inte stå emot konkurrenter en bit ut – exempelvis Cab Lane som denna gång startar som favorit. Bakspår var inte vad Robert Bergh hade hoppats på men det kan ändå bli bra med hårt tempo och jag är inne på att han fäller många, kanske alla, i spurten. Det är en riktigt bra häst. 3 Cab Lane rundade korvkiosken i Säter runt sista sväng senast och det var imponerande att hinna fram till seger. Han har två raka vinster efter uppehåll och är berättigad favorit, men kanske blir väl mycket spelad denna gång. Han kommer laddas från start, men det troliga är att man inte kommer dit då 1 Betting Rebel ska köras offensivt och han är rysligt startsnabb och spår ett på Bergsåker är bra. Han har form för att leda länge, jag blir inte chockad om han leder från start till mål. 2 Algot Zonett är ute över lite opassande distans men går inte att räkna bort. Ruggig kapacitet i den hästen. 11 Vae Victis Club fungerade inte alls i comebacken senast med dubbla galopper men det vore konstigt om han inte fungerade denna gång. Svåra förutsättningar men med hårt tempo fäller han många – han har vunnit V75 från bakspår förut och kan mycket väl göra det igen.

Ranking A: 9,3 B: 2,1,11
Favorit i fara: 3 Cab Lane

V75-7  • Assar Engbloms lopp  •  Paralympiatravet deltävling 2

2140 meter, autostart
2 Who’s Who
hade tränat 1.13/1600 meter inför comebacken senast och var väl förberedd men tränare Pasi Aikio var nog lite förvånad att han vann så lätt som han gjorde på Rommetravet. Hästen satt långt bak men flög fram sista biten och såg väldigt fräsch och fin ut. Han är närmast en kopia av pappa Maharajah och med ett lopp i kroppen ska spänsten vara ännu bättre nu och förutsättningarna passar perfekt. Han tål jobb på egen hand och är väldigt allround. Han var svårt sjuk förra vintern och fick därför ingen supersäsong förra året men nu är han tillbaka på allvar och jag tror att det blir en ny seger på lördag. 4 Disco Volante trivs oerhört bra i ledningen vilket han återigen visade senast då han utan skor på hovarna vann i mäktig stil. Han kan vara lite ojämn i sina prestationer men har få övermän de dagar allt stämmer. Här drar han ännu en gång till ledningen och leder sedan länge – kanske hela vägen. 1 Antonio Trot var tvåa bakom Disco senast och gjorde ett fantastiskt slutvarv där Claes Sjöström strödde lovord över hästen efteråt. Nu fick han, för en gångs skull, ett bra spår men det kan bli så att det strular för han kan inte försvara ledningen. Stämmer allt är han bra nog att vinna och vill du ha en skräll är han en rolig sådan. 11 Very Kronos välkomnar vi tillbaka och det ska bli kul att se honom. Jag såg ett banjobb han gick på Solvalla den sjunde april och då körde Erik Adielsson 1.13,5/1600 meter med 1.11 det sista varvet. Han såg okej ut där han sprang ensam, det är ingen glänser i träning, och det är en ruskigt bra löphäst som matchas mot Paralympiatravet (redan inbjuden) men det kan bli lite tufft att komma in i loppet från detta utgångsläge. Däremot ska man aldrig räkna bort mot Very – det är inte många hästar som kan mäta sig med hans farter och kapacitet. 

Ranking A: 2 B: 4,1,11,5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *